Frokostordning

Frokostordning København

Firmafrokostens farvestrålende appelsiner

Jeg husker dengang vi havde bestilt firmafrokost i København fra cateringfirmaet www.kragerupogko.dk, og den friske salat kom med nogle flotte og farvestrålende appelsiner. Det fik mig til at tænke på de smukke appelsintræer man ser i Spanien, der en fryd for øjet og fylder gaderne med en fineste duft når de er i blomst. Men frugterne er sure og bitre, og får lov at hænge på træerne. Hvorfor egentlig?

Disse gamle træer er af den første og ældgamle sort, med bitre frugter der blev brugt til noget helt andet end at spise. De søde appelsiner som vi spiser i dag, blev først kendt i Europa på et  tidspunkt omkring 5-600 år senere. Man mener det var maurerne der bragte appelsintræet til Spanien. Kalifatet fra Córdoba, der dengang, mellem år 929 – 1031, var magthavere i det meste af landet, fik appelsintræerne fragtet hertil fra Kina via det nordlige Afrika. Selv om den gamle sort af appelsiner var sure, bitre og slet ikke til at spise – så blev frugten dengang betragtet som noget ædelt og fint, der både kunne skabe lykke og bruges til andet praktisk.

Appelsinblomstens magi

Den bitre frugt blev brugt til alle former for naturmedicin, man brugte saften som et desinficerende middel der kunne rengøre alt lige fra kobber, messing og blev endda brugt til at rengøre kød under slagtning af dyr, i en tid hvor det ellers kneb med hygiejnen. Man kan næsten forestille sig, at gadebilledet dengang i den tidlige Middelalder, var både beskidt og ildelugtende – og at duften og synet af blomstrende appelsiner, må have været en kærkommen og næsten magisk forandring.

Appelsinblomsten – som på spansk hedder ‘El Azahar’ – var særligt værdsat for sin skønhed, den fine aroma og for sine terapeutiske egenskaber. Der blev lavet helbredende essenser og olier, der kunne kurere alt lige fra fodsvamp til depression. Duften af appelsinblomst, var simpelthen et vidundermiddel – og det varede da heller ikke længe, inden man begyndte at bruge blomsten til at udvikle fine parfumer. På et tidspunkt blev byen Sevilla faktisk til et berømt verdenscenter for fremstilling af parfume, helt på niveau med byer som Baghdad og Damaskus, der dengang i Middelalderen, var de fine parfumers byer, ganske som Paris ville være det – og er – i dag.

Så selv om appelsinerne er sure og måske ikke bruges til helt så meget ‘fornuftigt’ og produktivt som vi er vant til i dag – så har de gennem historien altid repræsenteret noget nobelt og fint. Så selv i dag, så nyd dem blot som man gjorde dengang i Middelalderen; ganske som de er: Som noget dekorativt, velduftende og noget der skaber lykke.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *