Hudpleje

Fra indianertricks til hudpleje på Østerbro

De sydamerikanske Mapuche-indianere havde for vane at barbere sig. Både mænd og kvinder havde det som et fast rutine omhyggeligt at fjerne hår på hele kroppen, som en form for skønhedsritual. Mapuche-kvinderne var særdeles dygtige til at male farver på kroppen og benyttede sig af det vi i dag ville kalde makeup. Man ved at de havde kendskab til kosmetik og at de gjorde brug af naturlige cremer og pulvere til at lægge en rød farve på ansigt og kinder. Også øjne, øjenlåg og øjenvipper blev malet med mørke og grønne linjer.

Skønhed og hudpleje var i høj grad del af indianernes traditionelle måde at leve på. Vi tænker måske på indianske stammefolk som primitive og af en anden verden, men i virkeligheden var de ligeså forfængelige med deres udseende som vi er i dag – måske endda endnu mere, fordi farvning, maling og skønhedspleje var en del af de ritualer indianerne brugte som symboler på deres sociale adfærd og status. Farver og skønhed havde stor betydning dengang.

I dag kan vi travle bymennesker gå ind på en skønhedsklinik, eller en kosmetolog som fx www.shjecph.dk, og bestille tid til en hudpleje eller en lækker ansigtsbehandling, læne os tilbage og nyde et øjeblik af forkælelse med pleje og produkter der er nøje udvalgt til hver enkelt behandling. I indianernes verden var produkterne også vigtige, men kom dengang udelukkende fra de naturlige produkter som ‘Moder Jord’ kunne tilbyde.

Gamle kundskaber vender tilbage

Mapucheindianerne havde et helt enestående kendskab til brug af urter og planter. Ikke alene til naturmedicin (som faktisk også bruges den dag i dag), men også til udvikling af skønhedsprodukter og hudpleje.

For eksempel var majs en af indianernes helt store og typiske afgrøder. Majs var ikke blot en vigtig ernæringskilde i de fleste indianeres kost, men kunne også bruges som et antibakterielt middel, der på den tid var særdeles vigtig til behandling af småsår og rifter. Men majs blev også brugt som skønhedsmiddel. Den blev benyttet til at gnide på kroppen, til brug som en slags ‘peeling’ der kunne rense huden og få den til at se mere ungdommelig ud. Denne teknik blev specielt brugt til brude under bryllupsceremonier.

Vild rosenblomst og hyben blev brugt som en naturlig hudpleje der kunne blødgøre hård og tør hud udsat for den megen sol. Mynte var endnu et naturligt middel, der kunne afhjælpe kløe eller laves til duftende olier der blev brugt til hårpleje. Aloe Vera, Yucca og Jojoba er andre af de planter der blev brugt af de kyndige indianere – og er produkter som er ved at vende tilbage til de skønhedsmidler vi bruger i dag.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *