Klinger

www.klinger.dk

Kendte danske skibe

Fulton var den stolte danske skonnert, der i 1970’erne blev kendt for at sejle med socialt belastede unge, som blev ledet og opdraget af den kendte skipper Mogens Frohn. Det var et socialt projekt, hvor Nationalmuseet egentlig havde overtaget skonnerten, men som indgik et samarbejde med Fulton Stiftelsen i Assens, om at benytte skibet til sociale projekter. Men Fulton blev oprindeligt bygget allerede i 1914-15 på et skibsværft i Marstal på Ærø, for derefter i en længere årrække at sejle med klipfisk fra Newfoundland til Spanien.

Fregatten Jylland er endnu et af de mest kendte danske skibe. Det blev bygget tilbage i 1860 og deltog under 2. Slesvigske Krig i Slaget ved Helgoland den 9. maj 1864 hvor den var i kamp mod dele af den østrigske og den preussiske flåde. Skibet ligger i dag Ebeltoft som et flot museumsskib.

Begynder man først at grave lidt ned i dansk skibshistorie, finder man rigtigt mange af de skibe vi danskere har hørt om på et eller andet tidspunkt. For eksempel Grønlandsskibet Hans Hedtoft, der i 1959 forsvandt sporløst på sin jomfrurejse til Grønland. Skibet var blevet omtalt som noget af et moderne vidunderskib, men forsvandt altså alligevel fra havets overflade på en stormfuld vinternat i 1959 – og blev derfor kendt som ‘det danske Titanic’.

 

 

Maskinmester Alf – og nye olietætningsringe

 

Et andet skib har også taget danske hjerter med storm, nemlig ‘Martha’. Selv om det hører hjemme i filmens verden og ikke i skibshistorien som sådan, så var det gode skib ‘Martha’ på alles læber, da filmen kom frem i 1967. Martha var i grunden en gammel rustbunke af et dampskib, der var tæt på ophugning, men som alligevel blev filmens ‘helt’, da det med snilde – og hjælpe fra skibets sympatiske besætning – vandt et dramatisk kapløb over en moderne norsk fragtliner.

 

Filmen blev optaget i flotte omgivelser i havet omkring Grækenland og havde næsten alle af datidens skuespillere med. Karl Stegger i rollen som den snapsedrikkende kaptajn Nielsen, Poul Hagen som den ordblinde telegrafist og Poul Bundgaard der spillede 2. maskinmesteren Alf. Netop Alf havde sine problemer, da han blev sendt ned i bagerste del af maskinrummet med ordren om at smøre skrueakslen. Super godt spillet af Poul Bundgaard, da han med rystende hænder og sved på panden, bevægede sig ned i maskinrummets dybeste hul med oliekanden. Han kunne godt have brugt lidt professionel assistance fra www.klinger.dk, som sikkert ville have kunne hjælpe stakkels Alf med både smøring af skrueaksel samt nye reduktionsventiler eller olietætningsringe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *