Kuffert

Spies, rejs & vær glad

 Simon Spies blev kaldt ‘charter-kongen’ – eller ‘rejsekongen’ – for at være måske den person, der på enestående vis fik danskerne til at begynde at rejse ud i verden på deres ferier.

Han fik Hr. og Fru Danmark til at pakke både kuffert og dametaske med bikini og badehåndklæde – og begive sig ud på eventyr til solrige, spanske Mallorca, eller andre eksotiske steder ude i den store verden. Sangría, strandstole og sydende sol var på ingen måde hverdagskost for de forfrosne, danske nordboere – men netop denne langskæggede og excentriske danske charterkonge, var ham der i den grad fik åbnet op for et begyndende dansk rejseeventyr.

I tressernes Danmark, var det normalt dyrt at rejse. Hvad enten det var transport med fly, tog eller båd, var billetter til udlandet en bekostelig affære, og ikke noget der var tilgængeligt for den almindelige dansker. Det vendte Spies op og ned på.

Med nye og relativt billige charterrejser af en uges varighed, fik danskerne nu pludseligt mulighed for at rejse længere væk end den typiske ferie i sommerhuset ved Isefjorden eller til besøg hos moster Etna på gården uden for Kolding.

Et klik, en kuffert og så af sted

Der var dømt solbrændte næser, grisefester og æselridning når danskerne rejste så langt væk som til Spanien. Selv om Spanien dengang var under general Francos styre og der var uniformsklædte civilgardister i gaderne, så var det ikke noget de fleste feriegæster bed mærke i. Ferieugen sydpå handlede mest af alt om at blive solbrændt, bade i Middelhavet, drikke masser af billige drinks og så helst undgå at få dårlig mave af al den fremmede mad. Når ugen fra slut kunne man så med en vis kærkommen glæde, nyde en sildemad og et stykke med leverpostej på vej hjem i flyveren, inden man igen kunne sætte fod på dansk jord.

I dag fortsætter de ferieglade danskere med at nyde charterferier sydpå. Det er en nem og ukompliceret måde at rejse på for det fleste. Rejsen kan i dag bestilles med et enkelt klik på nettet, og så er det ellers blot en tur forbi www.copenhagenluggage.dk efter en passende størrelse kuffert. I dag er det ikke den ellers så kendte Caravelle-maskine der flyver feriegæsterne ned syd for Alperne, men nok snarere en nyere Airbus. Men ellers er princippet nøjagtigt det samme som dengang; en blot tre timers flyvetur med frokost og avec, og så er man fremme under varme de himmelstrøg, hvor en ventende bus kan fragte et helt hold glade og forventningsfulde gæster frem til det forudreserverede hotel.