Nyt tag

Nyt tagvindue

Nyt tag på huset eller igloen

Forholdet til vores hjem og bolig, har en vidt forskellig betydning for os som mennesker, afhængig af hvem vi er, hvor i verden vi bor – og hvad vi bruger boligen til. Havde det været hjemme i under normale forhold i de civiliserede forhold vi kender, havde man ganske sikkert kontaktet et af de mange murerfirmaer i København, som fx www.gladsaxebyg.dk, for at få et tilbud på et nyt tag til huset eller en renovering af badeværelset. Men hos fx eskimoer og inuitter rundt omkring de nordlige dele kloden, har man tradition for en helt anden måde at bygge huse på.

Den klassiske iglo er et mindre hus lavet af udhuggede sneblokke, der passer perfekt til et koldt arktisk miljø, hvor byggematerialer som træ, sten og mursten ikke er tilgængelige. I århundreder brugte inuitter igloen som både midlertidige, men også mere permanente, huse. Selv om et hus af sne kan virke for koldt til at være behageligt, fungerer igloer faktisk som et stort snetæppe, der indfanger kroppens varme og har en fantastisk isoleringsevne. Man tror det er løgn, men en iglo kan faktisk ganske nemt nå op på helt almindelige og lune stuetemperaturer. På den måde har huse og bygninger altid været afhængige af, hvilke naturlige materialer der har været tilgængelige – også i de koldeste egne af kloden.

Råt kød og kolde hoteller

Indtil forrige århundrede blev igloer bygget af den indfødte befolkning i det nordlige Canada, det nordøstlige Sibirien samt i det nordlige Grønland. I dag kaldes disse dele af Canada for Labrador, Quebec og de nordvestlige territorier. Igloer blev også bygget af mennesker i det nordlige Alaska. For hvert af disse steder havde folket et andet navn. “Inuit” betyder “folket” i Inuktitut-sproget i det nordlige Canada. Udtrykket “eskimo” betyder faktisk  “dem, der spiser råt kød”, som en beskrivelse af de nordboer, der ofte spiste rå fisk og kød, da madlavning over ild ikke var til rådighed.

 

Helt anderledes forholder det sig, i den moderne verden af turisme og rejserdestinationer. I de koldeste egne af lande som fx Norge, Sverige og Østrig, har man nemlig brugt igloer som modeller for at bygge ishoteller. Steder hvor folk kan få sig en anderledes oplevelse ved at overnatte i huse bygget af tykke isblokke. Det er tale om hoteller og hytter, hvor både værelser og senge er bygget af is, hvor man overnatter på isbjørneskind og kan gå en tur i isbaren og købe sig en – ja – iskold drink.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *