Varmepumpe

Varmepumpe

En varmepumpe flytter varme fra et sted til et andet, enten ud af bygningen eller ind i bygningen. Derfor er et klimaanlæg for eksempel også en slags varmepumpe.

 

Mindre varmepumpe til husbehov

Ejer man blot et almindeligt parcelhus er et stort klimaindlæg måske en lidt for stor investering. En mindre varmepumpe kan dog også sagtens klar arbejdet.

En almindelig varmepumpe tager varmen fra luften og jorden udendørs, og omdanner den til varm energi der tilføres det indendørs miljø. Dette kan ske året rundt, idet kold luft faktisk også indeholder varme, der kan omdannes til varme og varmt vand i vores hus.

En varmepumpe bruger en anelse elektricitet til at klare arbejdet, men giver stadig en god varme besparelse. Det svarer til at en tankbil kører brændstof fra et sted til et andet – lastbilen kan transportere tusindvis af liter brændstof som last, men lastbilens egen gastank indeholder kun en vis mængde brændstof. Den transporterer altså væsentligt mere end den bruger på arbejdet. På samme måde tager en varmepumpe en lille mængde energi og bruger den til at skabe en større mængde energi.

Denne brug og dannelse af energi måles typisk i COP. Det er mængden af varmeenergi flyttet (i watt), divideret med den elektriske energi der anvendes til at flytte den (også i watt) ved en given udetemperatur. Højere COP værdier indikerer et mere effektivt system.

Varmepumpe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *